- SUPERDEALS
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår
Vitikultur
Her finder du ekspertviden, masser af guides, tips og tricks om vindyrkning.
Værd at vide om: Guyot
Hvorfor opbinder vinbonden sine vinstokke:
Før phylloxera (ca 1870 – 1900) var vinplanterne som oftest plantet tilfældigt ind imellem hinanden, således at man sagtens kunne finde flere forskellige druesorter, blå som grønne, plantet side om side.
Guyot blev første gang introduceret af Charles Guyot i 1860. Systemets idé er, at man hvert år udtager en eller to førsteårsgrene fra hovedplanten og opbinder den/dem til en vandret tråd. På disse grene sidder der en række knopper, hvorfra dette års grene gror. Hvert år erstattes modergrenen/grenene med en ny førsteårsgren, og sådan fortsætter systemet.
Værd at vide om: Syre
Syren har flere funktioner i vinen. Dels er den med til at stabilisere farven, begrænse væksten af gærsvampen samt begrænse udviklingen af bakterier i vinen. Kort sagt, så er syren med til at stabilisere vinen, såvel når den vinificeres, som når den er tappet på flaske. Der findes flere arter af syre, men den vigtigste syre for os som vinsmagere er selve vinsyren. Det er vinsyre, som bringer vinen i balance og giver den fasthed og friskhed og netop derfor er syren det element i vinen, som vinmageren er mest tilbøjelig til at justere.
Værd at vide om: Tannin & Garvesyre
Tannin / garvesyre fornemmes, når man smager ved, at siderne af tungen samt indersiden af kinderne tørrer ud.Desto mere disse tørrer ud, desto højere er indholdet af garvesyre (tannin). Når en vindrue modner, modner den på 2 forskellige måder, der virker uafhængigt af hinanden. Sukkermodningen, som foregår via fotosyntesen, og som giver vinen dens alkohol og dermed også en del af dens smags- kompleksitet via gæringen.
Værd at vide om: Alternativ indpakning
Bare igennem den seneste måned har jeg modtaget prøver på dåser, lerflasker, letvægtsflasker og aluminiumsfolieposer. Når det kommer til indpakning, så er det tydeligt, at der er et opbrud på vej. Besøger jeg vinforretninger i London og New York, er der allerede skabt speciel Space Management til den alternative indpakning på samme måde, som man separerer de økologiske vine fra de konventionelt dyrkede og de spanske fra de franske.
Værd at vide om: Gobelet
Denne opbindingsmetode kaldes også for bushwine og egentlig er det en måde at beskære vinstokken på uden at opbinde den. Metoden anvendes hovedsageligt i meget varme og tørre klimaer, (typisk ca. 500 mm regn om året) hvor vinmarkernes pris ikke er specielt høj.
Værd at vide om: Cordon
Cordon adskiller sig fra Guyot ved at knobskydning foregår fra en fler-årig stamme i stedet for en et-årig gren. Denne metode er blevet anvendt i de franske vinmarker siden slutningen af 18. hundredetallet og er i dag særdeles udbredt i den nye verden, hvor specielt de [...]