Brand image

Islay

Hvis verden har et whiskycentrum, er det muligvis på den lille, vindblæste, skotske ø Islay. Herfra kommer det vel nok mest fantastiske røgede whisky i verden. Velkommen til - jeg håber, vi får guidet dig til den helt rigtige flaske.


Af Søren Møller Jakobsen

Produktchef - spiritus

Pris
Varegruppe
Producent
Alkohol
Flaskestørrelse
Anbefalede Glastyper
Anmeldelser
Undertype
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 15 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Islay - centrum for verdens mest berømte røgede whiskyer

    Islay har en magisk tiltrækning, når det kommer til skotsk whisky. Eller whisky i det hele taget. Øen er én af de sydligste af de Indre Hebrider på Skotlands vestkyst og samtidig én af landets fem beskyttede whiskyområder. Og er der noget tillægsord, de fleste, der ved bare en smule om whisky, knytter til øen Islay, er det nok ”røg”. Islay er kendt for sine whiskyer med en tydelig smag og aroma af tørverøg – tænk på kendte navne som Ardbeg, Laphroaig og Lagavulin - men også relativt nye Kilchoman, som virkelig skaber overskrifter. Der er ni aktive destillerier på øen, som kun er 40 x 24 kilometer i størrelse. Det er imponerende og gør øen til et mekka for whiskynørder.

  2. Smagen af Islay

    Generelt er whiskyerne fra Islay røgede og olierede smag med strejf af salt, havluft og tang på grund af brugen af tørv og øens maritime klima. Man regner med, at der var irske munke, der bragte whiskyproduktionen til Islay i 1300-tallet. De første destillerier begyndte som farmdestillerier og trak sig tilbage til afsondrede dale og huler i løbet af det 17. århundrede, da der skulle betales skat. Her var masser af smugling og ulovlig whiskyproduktion på de små destillerier, som alle sammen lå tæt ved vandet og blev afskibet på både.

  3. Hvordan laver man whisky på Islay?

    Man laver whisky på Islay ligesom andre steder. Forskellen er dog i maltningen. Processen begynder med bygmalt, som lægges i blød i vand og man lader den spire. Spiringen standses ved at tørre byggen med varmluft, og det er her den unikke røgsmag i Islay-whisky udvikles. Traditionelt tørres byggen nemlig ved hjælp af tørverøg, som giver whiskyen den tydeligt røgede karakter, vi er mange, der er glade for.

  4. Er Islay-whisky altid røget?

    Whisky fra Islay forbindes ganske korrekt ofte med røgsmag, men det er ikke korrekt at sige, at alle Islay-whiskyer er røgede. Selvom Islay er lille, er en række forskellige smagsprofiler på øens destillerier.


    Tørv er en traditionel brændstofkilde i Skotland, og når den bruges til at tørre maltet byg, giver den whiskyen en tydelig røget smag, vi er rigtig mange, der er glade for. Det kan være ret udtalt i nogle Islay-whiskyer, hvilket giver dem en karakteristisk og ofte eftertragtet smag.


    Det er dog ikke alle whiskyer fra Islay, der er stærkt røgede. Nogle destillerier på øen producerer whiskyer med lettere eller mere subtile røgede noter, mens andre igen har udtryk, der fokuserer mere på eksempelvis havsalt, medicinske noter eller frugtagtige karakteristika.

  5. Islays fantastiske destillerier

    Whiskyerne fra destillerierne langs øens sydøstlige kyst, Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg, har en klassisk, fed røget karakter fra tørv. Det er de klassiske Islay-whiskyer, som har kendetegnet selve øen og dens whisky. Andre vil også nævne tang, salt og jod, selvom det ikke lyder så tiltrækkende. Træerne på øen er spredte, så tørven er fri for rådnende træ. Andre tørvemoser invaderes af træer, og Islay-tørv er efter sigende den bedste de klassiske, røgede skotske whiskyer. Andre destillerier på øen laver whisky i en flere forskellige stilarter. Bunnahabhain laver lidt lettere whiskyer, som også er let røgede. Bowmore, som blev grundlagt i 1779, laver også røget whisky, men ”kun” mellemrøget og velafbalanceret – ikke mindst pga. sherryfadlagring.

  6. Kan man besøge destillerierne på Islay?

    Ja, det er heldigvis muligt og virkelig spændende at besøge de forskellige whiskydestillerier på Islay. Destillerierne tilbyder ofte guidede ture, så whiskyentusiaster og andre besøgende kan lære om whiskyfremstillingsprocessen, udforske destilleriets faciliteter og i nogle tilfælde endda deltage i smagninger.


    Hvert destilleri på Islay har sin egen unikke karakter, produktionsmetoder og whisky, der tilbyder besøgende en bred vifte af oplevelser. Nogle af de velkendte destillerier på Islay, der ofte byder besøgende velkommen, er:



    Bemærk at et besøg på et af destillerierne kan kræve forudgående reservation og nogle destillerier kan have specifikke retningslinjer eller begrænsninger for besøgende. Tjek det enkelte destilleris hjemmeside eller kontakt dem direkte for at få præcise og opdaterede oplysninger om besøgstider, ture og eventuelle specifikke krav osv.


    At besøge destillerierne på Islay er en fantastisk oplevelse og en mulighed for at fordybe dig i øens rige whiskykultur, lære om produktionsprocessen, værdsætte det smukke landskab, og selvfølgelig nyde de berømte Islay-whiskyer.

  7. Hvad kan man spise til whisky fra Islay?

    At koble mad med whisky fra Islay kan være en stor oplevelse, der forstærker smagen og komplementerer whiskyens unikke egenskaber - whiskyens ofte røgede karakter stiller dog også nogle krav. Her er nogle forslag, vi synes, fungerer godt med Islay-whisky:


    Røget laks

    Islay-whiskyernes ofte røgede og tørveagtig smag går som fod i hose til røget laks. Laksens fedme komplementerer whiskyens fyldige røg og skaber en dejlig kombination.


    Grillet kød

    Den røgede Islay-whisky komplementerer grillet bøf, lam og svinekød helt eminent. Kødets let brændte, grillede smag harmonerer med whiskyens røgfylde.


    Østers

    Hvis du er til østers, er Islay- whisky med deres ofte maritime, salte præg en gudespise at parre med friske østers. Sødmen og salten i østers kan supplere de subtile kystnoter, der ofte findes i Islay-whisky.


    Stærke oste

    Islay-whisky kan sagtens tåle robuste og smagfulde oste og omvendt. Prøv at parre dem med lagret cheddar f.eks., blåskimmelost eller endda en røget gouda. Whiskyens kompleksitet kan balancere ostens stærke smag.


    Mørk chokolade

    Chokoladens bittersøde karakter giver en kontrastfuld og virkelig spændende smagsoplevelse, vi kun kan anbefale dig at prøve.


    Prøv dig frem og leg med det!

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]