- SUPERDEALS
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår
Guiden til det rette hvidvinsglas
God hvidvin, fortjerner også det rette glas
Hvidvin er vin, som er gæret uden drueskinkontakt. Druerne kan være mange forskellige farver, for det er frugtkødet, der bruges. Den ellers mørke drue Pinot Noir bruger man f.eks. ofte i champagne.Vi drikker generelt mest tør hvidvin, som er gæret helt ud og hvor gæren har spist det naturlige sukkerindhold i druerne. Sødere hvidvine har man derimod stoppet gæringen af, så der er mere restsukker tilbage, før det er blevet omdannet til alkohol og man står derfor tilbage med en sødere vin. Hvidvinsdruer skal bruge mindre varme for at modne. Derfor er det ofte de køligere lande og områder, der producerer stor hvidvin. Her opnår druerne også en frisk syre, som gør vinene livlige og balancerer sødmen i vinen. F.eks. er de fleste tyske vinmarker hvidvinsmarker og i Frankrig er det den nordligste halvdel, der producerer de fleste hvidvine. Og i New Zealands forholdsvis kølige klima producerer man f.eks. fantastisk Sauvignon Blanc. Der er dog ikke noget, der er skrevet i sten og en sydlig vinmark, der ligger højt eller tæt på havet kan også producere fremragende hvidvin. Samtidig bliver cava som bekendt produceret i det nordøstlige Spanien. Gæringen sker ved lavere temperaturer end ved rødvin, ligesom man oftest gærer på ståltanke for bedre at bevare vinens friske aroma, dens frugt og friskhed. Alt det, vi elsker ved hvidvin. Omvendt er et glas fadlagret, federe Chardonnay en stor nydelse, når man netop gerne vil give sin vin mere fylde.
Glas terminologier
Glassets terminologier Et vinglas består af fire dele - bunden, stilken, skålen og kanten. Basen er det, der giver glasset stabilitet. Derfra kommer stilken, som giver dig noget at holde på uden at hæve temperaturen på vinen, og du undgår fedtede fingre på glasset. Skålen sidder på toppen af stilken, og det er her, glas bliver til en videnskab. Den øverste del af skålen er dér, hvor kanten ligger. En tyndere kant er mindre distraherende, når man drikker vinen. Tykkere, rundere kanter er tegn på et billigt fremstillet glas.
Kanten
Når man taler om kanten på vinglasset, er der tale om kanten ved åbningen af glasset. Kanten kan ændre væsentligt på, hvordan vinens aroma udtrykker sig, alt efter hvordan den er formet. En bredere kant gør, at mere af vinens aroma slipper ud af vinglasset, hvorimod en smallere kant hjælper med at koncentrere vinens aroma.
Bowlen
Bowlen er den runde del af glasset, som holder på vinen. Formen og størrelsen på skålen er en afgørende del af vinglassets design, det hjælper med at forbedre specifikke druer. Bowlen kan have en effekt på flere faktorer som har indflydelse på vinens nydelse, slyngning, herunder iltning, temperatur, udseende, og strømmen af vin, når du smager.
Stilken
Stilken er den lange, slanke del af glasset, hvor du holder for at slynge vinen. Vinglassets stilk er med til at hjælpe dig med at regulere vinens temperatur, da den forhindrer dig i at varme vinen med din hånd. Stilken giver også stabilitet, når du holder på glasset og forhindrer fedtede fingre på glasset. Stilken er også med til at give en visuel appel med dens slanke elegance.
Foden
Foden er bunden af glasset, der holder glasset stabilt, og de dyrbare dråber fra at ramme bordet.
Glas
Når vi taler om hvidvinsglas, er de fleste helt med på, at der er stor forskel på rødvinsglas og hvidvinsglas. Men der er også stor forskel indenfor både rød- og hvidvinsglas. Forskning viser, at formen på det enkelte glas har stor indvirkning på, hvordan det frigiver aroma og rammer tungen og derfor er med til at bestemme forbrugerens smags- og duftindtryk. Du kan evt. prøve at hælde den samme vin i forskellige glas og dufte, om det gør en forskel for den måde, du oplever vinen på.
Riesling
Riesling er kendt for sine syrlige, parfumerede kvaliteter og giver en særlig aromatisk hvidvin. Riesling-glassets design forbedrer disse egenskaber. Riesling-glasset er slankere og højere end Chardonnay-glasset med en mager skål, der reducerer mængden af ilt, der hvirvler i indholdet. For meget luftning kan forringe Rieslingens naturlige blomsterbuket. Riesling-glasset får vinen til at lande på den bagerste del af tungen, hvor den ikke overdøver dine smagsløg med frugtig sødme.
Riesling-glasset passer perfekt til Riesling Smaragd, Marsannay rosé, Welschriesling, Dolcetto, Teroldego, Bardolino, Montepulciano, Riesling, Jurançon Sec, Riesling (Spätlese/late harvest dry), Côtes de Provence, Lagrein, Scheurebe, Schilcher, Beaujolais Nouveau, Mosel-Saar-Ruwer, Alsace Grand Cru, Côtes du Rhône Rosé, Vernaccia, Grüner Veltliner, Blauer Portugieser, Zinfandel, Primitivo, Smaragd, Rosé.
Chardonnay
Du vil ofte høre folk tale om, at Chardonnay-glasset er det universelle glas, når det kommer til hvidvinsglas. Glassets design ligner lidt Pinot Noir-glasset, hvilket betyder, at det centrerer sig om en bred skål og en tilspidset, mere koncentreret kant. Chardonnay-glasset har dog ikke en udstrakt kant. Chardonnay-glasset er kendt for at skabe jævne, smagfulde slurke, der balancerer jordagtige og frugtagtige noter på siderne og tungespidsen. Chardonnay-glasset er det perfekte sted at starte, når man skal opbygge sin hvidvinglassamling.
Chardonnay-glasset passer perfekt til Ribolla Gialla, Pessac Leognan (Blanc), Chardonnay (unoaked), Chablis, Bordeaux (red), Condrieu, Pinot (Blanc, Grigio, Gris), Grenache Blanc/Granacha Blanca, Albariño, Muscadet, Verdicchio, Trebbiano, Côtes du Rhône Blanc, Brandy, Fallanghina, Cortese, Fiano, Neuburger, Châteauneuf-du-Pape (blanc), Orvieto Classico, Macabeo, Aligoté, Fumé Blanc, Viognier, Greco di Tufo, Hermitage (Blanc), Sémillon, Muscadine, Montagny, St. Joseph (White), Palomino (except Sherry), Soave, Sauvignon Blanc (oaked), Melon de Bourgogne (Muscadet), Graves blanc, Marsanne, Vin de Savoie (blanc), Verdelho.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc-glasset er højt og smalt med en lidt slankere skål, der koncentrerer vinens frugtagtige smag. Den slanke skål løber proportionalt med dens øverste kant, som skråner fint indad for at lede frugtsmag og aroma til næsen og den forreste del af tungen. Faktisk gør glassets form, at vinen med det samme lander foran i munden og dermed tungespidsen, hvilket holder syren skarp og opløftende i stedet for at blande den i den mindre følsomme bagside af tungen.Glasset hjælper også med at bevare mange druesorters naturlige syre og mineraler.
Sauvignon Blanc-glasset passer perfekt til Coulée de Serrant, Muskat-Ottonel, Chenin Blanc, Gelber Muskateller, Furmint, Pouilly Fumé, Sauternes, Malvazija Istriana, Sauvignon Blanc (unoaked), Loire (Blanc), Dessertwine, Zierfandler, Tokaji (dry), Ausbruch, Tokaji (sweet), Chasselas, Traminer, Loupiac, Vins Liquoreux, Muskateller, Monbazillac, Jurançon moelleux, Barsac, Sancerre, Bacchus, Sylvaner, Blanc du Bois, Gewürztraminer, Lambrusco, Auslese (sweet), Vouvray, Beerenauslese, Müller-Thurgau, Quarts de Chaume, Malagousia, Trockenbeerenauslese.
Riesling
Riesling er kendt for sine syrlige, parfumerede kvaliteter og giver en særlig aromatisk hvidvin. Riesling-glassets design forbedrer disse egenskaber. Riesling-glasset er slankere og højere end Chardonnay-glasset med en mager skål, der reducerer mængden af ilt, der hvirvler i indholdet. For meget luftning kan forringe Rieslingens naturlige blomsterbuket. Riesling-glasset får vinen til at lande på den bagerste del af tungen, hvor den ikke overdøver dine smagsløg med frugtig sødme.
Riesling-glasset passer perfekt til Riesling Smaragd, Marsannay rosé, Welschriesling, Dolcetto, Teroldego, Bardolino, Montepulciano, Riesling, Jurançon Sec, Riesling (Spätlese/late harvest dry), Côtes de Provence, Lagrein, Scheurebe, Schilcher, Beaujolais Nouveau, Mosel-Saar-Ruwer, Alsace Grand Cru, Côtes du Rhône Rosé, Vernaccia, Grüner Veltliner, Blauer Portugieser, Zinfandel, Primitivo, Smaragd, Rosé.
Chardonnay
Du vil ofte høre folk tale om, at Chardonnay-glasset er det universelle glas, når det kommer til hvidvinsglas. Glassets design ligner lidt Pinot Noir-glasset, hvilket betyder, at det centrerer sig om en bred skål og en tilspidset, mere koncentreret kant. Chardonnay-glasset har dog ikke en udstrakt kant.Chardonnay-glasset er kendt for at skabe jævne, smagfulde slurke, der balancerer jordagtige og frugtagtige noter på siderne og tungespidsen. Chardonnay-glasset er det perfekte sted at starte, når man skal opbygge sin hvidvinglassamling.
Chardonnay-glasset passer perfekt til Ribolla Gialla, Pessac Leognan (Blanc), Chardonnay (unoaked), Chablis, Bordeaux (red), Condrieu, Pinot (Blanc, Grigio, Gris), Grenache Blanc/Granacha Blanca, Albariño, Muscadet, Verdicchio, Trebbiano, Côtes du Rhône Blanc, Brandy, Fallanghina, Cortese, Fiano, Neuburger, Châteauneuf-du-Pape (blanc), Orvieto Classico, Macabeo, Aligoté, Fumé Blanc, Viognier, Greco di Tufo, Hermitage (Blanc), Sémillon, Muscadine, Montagny, St. Joseph (White), Palomino (except Sherry), Soave, Sauvignon Blanc (oaked), Melon de Bourgogne (Muscadet), Graves blanc, Marsanne, Vin de Savoie (blanc), Verdelho.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc-glasset er højt og smalt med en lidt slankere skål, der koncentrerer vinens frugtagtige smag. Den slanke skål løber proportionalt med dens øverste kant, som skråner fint indad for at lede frugtsmag og aroma til næsen og den forreste del af tungen. Faktisk gør glassets form, at vinen med det samme lander foran i munden og dermed tungespidsen, hvilket holder syren skarp og opløftende i stedet for at blande den i den mindre følsomme bagside af tungen.Glasset hjælper også med at bevare mange druesorters naturlige syre og mineraler.
Sauvignon Blanc-glasset passer perfekt til Coulée de Serrant, Muskat-Ottonel, Chenin Blanc, Gelber Muskateller, Furmint, Pouilly Fumé, Sauternes, Malvazija Istriana, Sauvignon Blanc (unoaked), Loire (Blanc), Dessertwine, Zierfandler, Tokaji (dry), Ausbruch, Tokaji (sweet), Chasselas, Traminer, Loupiac, Vins Liquoreux, Muskateller, Monbazillac, Jurançon moelleux, Barsac, Sancerre, Bacchus, Sylvaner, Blanc du Bois, Gewürztraminer, Lambrusco, Auslese (sweet), Vouvray, Beerenauslese, Müller-Thurgau, Quarts de Chaume, Malagousia, Trockenbeerenauslese.
Riedel
Riedel blev grundlagt i 1756, og var de første til at sætte fokus på, at smagene på vores drikkevarer varierer alt efter, hvilket glas vi drikker af. Alle Riedels glas er lavet af det fineste krystal, og alle glasserierne er designet med en masse kærlighed for glas. Riedel var de første, som udviklede verdens første druespecifikke vinglas i 1950’erne, og har sidenhen perfektioneret deres lærdom og videnskab i form af mange forskellige glas og glasserier. Alt i alt er deres druespecifikke sortiment oppe på ikke mindre end 282 glas. Du behøver dog langtfra dem alle sammen for at nyde dine vine bedst muligt.Georg J. Riedel, tiende generation i familien, tog arven op efter sin far Claus og satte et øget fokus på den nærmest videnskabelige tilgang, der præger de østrigske glasdesignerens arbejde. Georg J. Riedel lancerede RIEDEL Sensory Workshops, hvor man testede og forfinede glassene med hjælp fra sommelierer og vinproducenter. I 2014 tog 11. generation tøjlerne i skikkelse af Maximilian Riedel, og Riedel rykker fortsat grænserne for, hvad man kan med glas til fordel for vin-, spiritus-, og cocktailnydere verden over.