Brand image

Spanien

Der er så meget hvidvin at forelske sig i, når det kommer til Spanien. Ikke mindst langs landets nordvendte kyster ind mod Portugal, men faktisk laves der også skøn hvidvin i rødvinsområdet Rioja.

Pris
Serveringsforslag
Producent
Område
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Fine Wine
Lagerstatus
Vis:
af 12 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Spansk hvidvin

    Spanierne er med rette berømte for deres rødvine. Men i skyggen af dem er der sket en lille revolution, hvor spanierne er i stand til at skabe hvidvine, der både formår at være sprøde og friske eller fyldige og fede. De spanske hvidvine er absolut værd at stifte bekendtskab med. Spanien har tusindvis af kilometer kystlinje og traditionelt set et blomstrende fiskeri – alene af den grund har produktionen af spansk hvidvin været en del af kulturen i århundreder.


    Spaniens hvidvinsdrue numero uno

    Albariño er en drue, du bør stifte bekendtskab med. Den findes – stort set – kun på Den Iberiske Halvø, i nærheden af den spanske og portugisiske atlanterhavskyst. Portugiserne kalder den dog for Alvarinho. 

    I Galiciens Rías Baixas er det den vigtigste drue og udgør over 95% af det plantede areal. Rías Baixas har fem underområder: Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, O Rosal, and Condado do Tea. Druerne er forholdsvis små med en tyk skal, som beskytter den fra ekstremt vejr – hvilket der kan være i det sydvestlige hjørne af Europa. Druen er en godt alternativ til den super populære Sauvignon Blanc, med dens friske, frugtige, lime-drevne karakter. Med andre ord er det en virkelig oplagt sommervin, der vil vække stor glæde, når der grilles eller ved stranden.


    Godello

    Godello var egentlig tæt på at være uddød, men i dag ses den heldigvis til stadighed hos mange af de mest interessante spanske vinhuse. Den er svær at få til at vokse og giver et lille udbytte, men den er utrolig modtagelig for det terroir, den vokser i. Derfor er nogle Godello-vine lette, tørre og med en fin syre. Det kan man understrege ved at gære fermentere vinen på rustfri ståltanke. Andre Godello-vine er fyldigere. Vinene har dog ofte præg af pærer, ferskener og æbler, evt. kombineret med honning og ingefær. En fadlagret Godello vil gerne have indtryk af vanilje, fløde og bagekrydderier.


    Viura

    Viura-druen vokser i et hav af rødvinsdruer i Rioja. I det meste af landet kalder man den Macabeo, og det er samtidig en hovedrue i den spanske cava. Igen er det en druetype, der kan blive til lette, frugtige vine eller fyldigere vine med masser af karakter og kompleksitet. Oftest er det en dejligt floral vin, hvor noter af melon, hvide blomster, citron og æbler gør sig til i en let drikkelig vin med en fin og forfriskende syre. Det kan også være grapefrugt og ferskener. Hvis producenten vælger af fadlagre vinen, kan det føre til indtryk af kanel og kokosnød.


    Spansk hvidvin til hele verden

    I dag produceres der hvidvin i de fleste af Spaniens vigtigste vinområder, salget vokser eksponentielt og der bliver flere og flere muligheder at vælge mellem for vinelskeren. Når det først for alvor er sket de seneste år, har det muligvis noget at gøre med, at der før kollapset i den spanske økonomi i 2008 ikke reelt set var det store behov for eksport af spansk hvidvin. Det meste blev drukket på cafeer og restauranter i Madrid. Det ændrede sig, og pludselig var eksport en nødvendighed. Derfor bliver der eksporteret meget mere spansk hvidvin i dag end for blot 20 år siden – til glæde for alle os, der ikke bor i Spanien.


    Mere om spansk vin

    Danskerne har en længevarende kærlighedsrelation til spansk vin. Som i andre Middelhavslande, har man dyrket vin i Spanien i årtusinder, ikke mindst med hjælp fra først fønikerne og siden kartegenserne med ønologen Mago i spidsen – allerede inden romerne overtog det hele. Herfra blev spansk vin eksporteret til hele imperiet, senere til England og Den Nye Verden.

    Selv om Spanien i dag arealmæssigt er verdens største vinland, indtager det kun anden/ tredjepladsen i forhold til den samlede produktion. I varmen og den tørre jord får spanierne ikke de samme udbytter som i Frankrig og Italien, så vinbønderne må placere vinstokkene med større afstand, så de ikke skal ’slås’ om den samme næring. Det er dog ikke nødvendigvis negativt ift. kvaliteten på vinen. Vejret kan dog være ekstremt, men heldigvis kan det tørre vejr i store dele af Spanien også mindske risikoen for meldug.


    Druen i centrum

    Mange spanske vinproducenter bruger det spanske ord elaborar (uddybe), fremfor f.eks. at producere eller dyrke vin. Det siger noget om filosofien, hvor spanierne sætter druen i centrum og producenten kun som en formidler heraf. I mange år var den spanske vinproduktion præget af rustikke vintraditioner, hvor både rød- og hvidvine kunne fadlagres i op til 20 år. Det skabte smagsindtryk, som var unikt spanske og internationalt kunne man kende vinene fra især Rioja på den megen fadlagring.

    Men introduktionen af temperaturkontrollerede rustfri ståltanke er den spanske vinproduktion revolutioneret, især i de helt varme områder som Andalusien og La Mancha, hvor producenterne nu kan elaborere mere friske, sprøde og frugtigere vintyper. Samtidig er der dog også kommet en modbevægelse tilbage mod den klassiske fadlagring.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]