Brand image

Shiraz

Shiraz er Syrah. Syrah er Shiraz. Druen vokser over store dele af den vinproducerende verden, men som med anden vin, bliver den stærkt påvirket af det terroir, vinstokkene vokser i.


Af Claus Simonsen

Produktchef

H. J. Hansen Vin

Pris
Fadlagring
Serveringsforslag
Producent
Land
Område
Underområde
Dyrkningsmetode
Årgang
Alkohol
Flaskestørrelse
Proptype
Anbefalede Glastyper
Glastype
Druesammensætning
Anmeldelser
Populære
Fine Wine
Nyheder & Premium Brand
Lagerstatus
Vis:
af 23 produkter
Sorter efter:

Gå til side

ud af 1

Produkter pr. side
36
72
108
144
  1. Hvad er Shiraz?

    Shiraz (eller Syrah) er verdens syvende mest plantede drue, og den findes fra Frankrig til Chile, Californien, Washington, Sydafrika, New Zealand og Australien. Den stammer muligvis fra Shiraz, hovedstaden i det gamle persiske rige, hvorfra den for nogle tusinde år siden skulle have været blevet bragt til Rhône via den græske koloni Massilia, som i dag er bedre kendt som Marseilles. Det var skotten James Busby, der i 1832 bragte Syrah til Australien fra Frankrig eller Spanien – og allerede i 1860’erne var druen en af de vigtigste i landet. Og den dag i dag er Australien en af de førende eksponenter for den fyldige Shiraz-stil, så mange er glade for. Også i det nordlige Rhône er Syrah en vigtig drue, ikke mindst for klassikere som Hermitage, Cornas og Côte-Rôtie. I det sydlige Rhône bliver den brugt i blends til at lave vine som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Côtes du Rhône, hvor Grenache typisk udgør størstedelen. 

  2. Hvorfra kommer Shiraz?

    I tempererede klimaer som det nordlige Rhone bliver SYRAH noget anderledes kølig i stilen end SHIRAZ fra eksempelvis australske Barossa Valley eller McLaren Valley. De tempererede områder leverer mellemfyldige til fyldige vine, ofte med en snert af sort peber, brombær og måske mynte, mens de varme områder er ideelle, hvis du vil have en fuldfed vin med bløde tanniner, mørke bær, kaffe, chokolade, lakrids og jordbund

  3. Hvorfor hedder det Shiraz eller Syrah?

    Som udgangspunkt bruger de fleste australske og sydafrikanske winemakers navnet Shiraz, mens man i Europa typisk bruger Syrah. Bare lige for at gøre det lidt mere forvirrende, så er det langtfra alle steder i Europa, at druetypen fremgår, f.eks. i Frankrig. Endnu mere forvirrende bliver det, når nogle winemakers bruger navnet Syrah, fordi vinens stil er lidt mere kølig, elegant, tannisk og ’nordlig’, mens andre winemakers bruger navnet Shiraz, fordi stilen er mere moden, frugtdreven, har en højere alkoholprocent og er mere ’sydlig’ i stilen.

  4. Hvad spiser man til Shiraz?

    Du går ikke fejl, hvis du kobler din Syrah/Shiraz med din steak på grillen, lam, oksemørbrad eller en stor, saftig hamburger. Tag et kig i vores store udvalg - der er gode eksempler på fransk Syrah og Shiraz fra Den Nye Verden i alle prisniveauer.

  5. Hvad er det bedste glas til Shiraz?

    Det er virkelig ærgerligt at købe en fremragende flaske vin, som er kælet for i år og måneder, og som du har betalt dine surt optjente penge for, og så drikke den af et glas, der ikke fremhæver vinens styrker. Østrigske Riedel laver nogle af verdens absolut bedste druespecifikke glas i verden, som derfor bruges på nogle af de fineste restauranter i hele verden. Når glassene er druespecifikke betyder det, at de er skabt til lige præcis den enkelte drue eller druer. Det gør en forskel, og de som har prøvet det, har ofte Riedel-glas stående i køkkenet i dag. Vi anbefaler Riedels New World Shiraz til din Shiraz.

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]