- SUPERDEALS
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår
Asti
Vi elsker asti og den sødmefulde væsen! De frugtige, elegante bobler er en klassiker som aperitif, men kan også løfte et krydret måltid. Eller den kan drikkes helt, som den er. Kast dig endelig ud i asti - det bliver du ikke skuffet over.
Vælg favoritliste
Asti Spumante, D.O.C.G.
Ca' Bianca- 91 pointMad & Monopolet
Frisk, rund og sødmefuld.
149,95pr. flaskePå lager online
Gå til side
ud af 1
Hvad er asti?
Asti er en mousserende vin, der kommer fra det sydøstlige Piemonte, primært nær byerne Alba - og Asti. Det er dog ikke kun danskerne, der er glade for de sødmefulde vine, og gennemsnitligt bliver der produceret 10 gange så meget asti i Piemonte, som der bliver produceret Barolo.
Asti bliver produceret på druen Moscato Bianco, som er i stand til at skabe den sødmefuld stil med lav alkoholprocent, som så mange holder meget af. Vinen Moscato d'Asti er også fra Piemonte, men har typisk lidt mindre kulsyre og endnu mindre alkohol.
Druen
Druen Moscato Bianco kendes også som Muscat Blanc og er sammen med rødvinsdruen Nebbiolo en af de ældste i Piemonte. Alligevel er Asti et forholdsvis nyt produkt, som man regner med første gang blev produceret af Carlo Gancia i 1870. Vinen blev populær efter Anden Verdenskrig, da mange soldater tog vinen med hjem fra Italien og introducerede den til familie og venner.
Hvordan laver man asti?
I modsætning til champagne og cava, bliver asti produceret den såkaldte Charmat-metode, hvor vinen gøres mousserende ved gæring på tank i stedet for en sekundær gæring på flaske. Når druerne er høstet, kommer de på tank, hvor temperaturen sænkes til lige over frysepunktet, så gæringen ikke sker med det samme. Så lukkes tankene tæt til og sættes under tryk, hvorefter gæringen kan begynde, når man igen hæver temperaturen. Gæringen skaber kuldioxid, som sætter sig i vinen. Det sker indtil vinen har opnået en alkoholprocent på 7-9%. Så køles vinen igen og centrifugeres, så gæren fjernes, vinen tappes og sælges.
Hvad spiser man til asti?
Typisk er Asti ikke sukkersøde, men frugtige med en naturlig, moden sødme, der kan minde om herligt modne ferskener og abrikoser. Drik den af et champagneglas. Typisk bør du drikke din asti, mens den er ung, men du kan også gemme den, hvorefter den udvikler mere fylde og tyngde, men mister noget af sit frugtige præg. Asti er oplagt til rigtig meget mad, selvom de fleste primært brugen den som aperitif. Prøv asti til krydret, asiatisk mad eller evt. en salat. Det er fremragende.