Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår

Vindruer og rødvin

Værd at vide om: Tannin & garvesyre

Tannin / garvesyre
Tannin / garvesyre fornemmes, når man smager ved, at siderne af tungen samt indersiden af kinderne tørrer ud. Jo mere de tørrer ud, jo højere er indholdet af tanniner.

Når en vindrue modner, modner den på to forskellige måder, der virker uafhængigt af hinanden. Sukkermodningen, som foregår via fotosyntesen, og som giver vinen dens alkohol og dermed også en del af dens smagskompleksitet via gæringen. Den phenoliske modning, derimod, sker ud fra, hvor varmt der er i vinstokkens mikroklima. Her er det såvel drueskindet som stænglerne og kernerne, der modner, og denne modenhed har stor betydning for, hvordan vi opfatter tanninerne. Har man haft en meget kold vækst og modningssæson, vil tanninerne fremtræde mere grønne og "umodne", hvorimod de i et meget varmt år vil polemisere hurtigere og derfor fremtræde mere fede og modne.

Hvad kan man så bruge det til, når man smager vin?
​​​​​​​Enkelte druesorter har et naturligt højere indhold af tanniner end andre, hvorfor man i en blindsmagning vil kunne udskille disse alene på indholdet af garvesyren. Endvidere vidner tanninernes karakter om, hvilket klima druen er vokset i, og man kan derfor ud fra det fastsætte, hvilken årgang eller vinområde, druen må komme fra. I hvert fald hvis man er dygtig til at smage.

Det lyder alt sammen meget teknisk, men er det egentlig ikke. Øv dig først i at fastsætte indholdet af tanniner: højt, mellem eller lavt. Når du har dette på plads, så begynd at smage på tanninerne for at fastlægge deres karakter. Det er med dette som med så meget andet i livet: Øvelse gør mester.

God fornøjelse!

Rødvinsdruer med højt indhold af tanniner

Rødvinsdruer med lavt indhold af tanniner

Fadlagring

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]