- SUPERDEALS
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår
Den ultimative guide til at sammensætte mad og vin
Leder du efter den perfekte vin til maden?
Her får du sommelierens ultimative mad- og vinguide, så du altid er sikret den rigtige type vin.
Den vigtigste huskeregel er, at maden ikke må overdøve vinen og at vinen ikke må overdøve maden.
Her får du et par tommelfingerregler, når du skal finde en passende vin til maden
• Lette retter passer til lette, lyse vine
• Kraftige retter passer til kraftige, mørke vine
• Krydret mad passer til fyldige og kraftige vine
• Fede retter passer til vine med god syre
• Søde retter passer til søde vine
• Salte retter passer til vine med let druesødme
Bonustip:
Du bør som hovedregel starte med den letteste vin og slutte med den kraftigste.
Apéritif
Den bedste start på en god middag
Det må gerne være festligt, når du byder dine gæster velkommen – men pas på ikke at servere en alt for kraftig eller for alkoholisk apéritif. En god huskeregel er, at tør vin skærper appetitten, mens søde drinks dæmper den. Derfor vil Champagne, mousserende vin, iskold Fino eller Manzanilla Sherry være perfekte bud på apéritif.
Se vores bud på apéritif lige her
Når den står på skaldyr
Skaldyr som f.eks. hummer, rejer, østers, muslinger, krabber osv. går sig fremragende til friske og ikke for dominerende hvidvine. De må også gerne være lidt syrerige. Hvidvin på Rieslingdruen, Muscadet eller Sancerre er gode bud. Alternativt kan du servere en god mousserende vin eller Fino Sherry. Generelt passer alle vine med lidt ”bid” perfekt til skaldyrs ofte lidt ferske og sarte smag.
Se vores udvalg af vine til skaldyr lige her
Den lyse og magre fisk
Serverer du en let fisk til middagen?
Lyse, magre og fintsmagende fisk som søtunge eller pighvad passer fortrinligt til en let Sauvignon Blanc, klassisk hvid Bourgogne, Pinot Blanc eller ung Tokay-Pinot Gris. Fisken står selvfølgelig ikke alene. Generelt er det en god idé at huske sauce og tilbehør, når man sammensætter mad og vin. Pas også på, at vinen ikke er for dominerende med f.eks. kraftig fadsmag.
Se vores udvalg af vine til lyse og magre fisk her
Den fede og kraftige fisk
Eller står den på fed fisk?
Fede og kraftigt smagende fisk som laks og havtaske går sig godt med en tilsvarende fedme i vinen. En god "fed" Chardonnay, måske endda oversøisk, en Tokay-Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier eller anden kraftig hvidvin med god syre komplimenterer fede og kraftige fisk. Er du mere til rødvin, er en afkølet rød Pinot Noir eller Beaujolais fine og spændende alternativer.
Se vores udvalg af vine til fede og kraftige fisk lige her
Vin til fjerkræ – fra lyst og elegant til lækkert, kraftigt kød
Står den på fjerkræ, er det vigtigt at du vælger en vin, der ikke er for dominerende i smagen. En let, elegant hvid, rosé eller rød er fin – så længe den ikke har for meget krydderi, garvesyre eller koncentration. Gode sparringspartnere til let fjerkræ kan være en tør Moselvin, en god Chardonnay eller Bardolino. Du kan også vælge en let fransk, amerikansk eller chilensk Pinot Noir. Til mørkere fjerkræ som and og gås passer en kraftig Rhône eller chilensk Carmenère perfekt.
Se vores udvalg af vin til fjerkræ lige her
Når du serverer lyst kød
Planlægger du en middag med lyst kød som f.eks. gris, kalv eller lam?
Lyst kød en meget favnende madkategori, hvor valget af vin er stærkt afhængig af tilberedning, sauce og garniture. Rioja, Bourgogne, Chianti, chilensk Merlot, Rhône- og Bordeaux-vine i den lette ende har alle passende frugt og charme, uden at være for voldsomme eller dominerende.
Se vores udvalg af vin til lyst kød lige her
Eller når du serverer mørkt kød
Oksekød er kraftigt i smagen og serveres ofte med kompakt sauce og garniture. Derfor er en en god idé at servere en vin, der trækker på de samme karakterer. Vine fra Californien, Australien, Rhône, Médoc, Spanien, Italien og Argentina har alle den nødvendige kraft og styrke, som gør sig godt til eksempelvis oksekød.
Se vores udvalg af vine til mørkt kød lige her
Forkæler du med vildt kød?
Kød fra vildt har mange smagsnuancer, som er værd at fremhæve. Kødet er som regel måltidets centrum, og derfor bør vinen afstemmes med de fine smagsnuancer. Den skal helst ikke være for voldsom, men alligevel forholdsvis kraftig og varm. Vi kan varmt anbefale en ældre Bourgogne-vin og vellagrede vine fra Bordeaux, Rhône, Piemonte og Rioja, da disse både har elegance og passende afrundet garvesyre.
Se vores udvalg af vine til vildt kød lige her
Og vores udvalg af vine til vildt fjerkræ lige her
Eller en lækker grøntsagsret?
Grøntsager og rodfrugter dækker smagsmæssigt et meget bredt spekter, ofte med syre og struktur som fællestræk. Vælg en vild, som er let, men rig på friskt krydderi og en let syre. Prøv at servere din grøntsagsret med Frankenvin, Vinho Verde, Grüner Veltliner, chilensk Sauvignon Blanc eller Chianti. Så er du godt sikret.
Se vores udvalg af vine til grøntsagsretter lige her
Krydrede retter – specialiteter fra hele verden
Her kan du følge en af to linier ved valg af vin: Skal vinen dæmpe eller understrege madens krydderi? Der findes faktisk ikke noget endegyldigt svar – men vælg gerne utraditionelt eller kreativt og hold fokus på vine med krydderi, varme og lidt utraditionelle smagsnuancer. Dette kunne f.eks. være en hvid Rioja, oversøisk Chardonnay og Viognier eller tysk Riesling. Velbekomme!
Se vores udvalg af vine til krydrede retter lige her
Glem ikke ostebordet – De milde
Imponerer du med et ostebord, skal der selvfølgelig den. De blide og milde oste som de cremede oste, brie og camembert, passer til næsten alle typer vin, så længe den ikke er for voldsom. Sauternes, Tawny Port, Sherry, vellagret rød Bordeaux, Bourgogne (både røde og hvide) er gode muligheder. En god hovedregel er i øvrigt altid at kombinere ost og vin fra samme område, f.eks. Poilly-Fumé og gedeost fra Loire.
Se vores udvalg af vine til milde oste lige her
De kraftige oste
Foretrækker du kraftige og vellagrede oste som f.eks. en blåskimmel? Disse kræver vine med lidt mere kraft og energi. En god fyldig Bordeaux, Vintage Port, Sherry, Hermitage fra Rhône eller en kraftig oversøisk vin er perfekte bud. Blåskimmelosten adskiller sig ofte fra de andre ved sin meget salte smag, og den går derfor bedst med f.eks. Gewürztraminer, Sauternes, Vintage Port eller en fed Sherry.
Se vores udvalg af vine til kraftige oste lige her
Frugt og nødder
Mange frugter og nødder passer rigtigt godt til vin - specielt søde vine. Mange af smagsnuancerne som f.eks. melon, kirsebær, fersken, jordbær og banan findes nemlig også i vinen. Husk bare, at søde frugter helst skal ledsage en sødlig vin og syrlige frugter syrlig vin. Rigtigt gode forslag kunne være Pineau des Charentes eller tysk Auslese.
Se vores udvalg af vine til frugt og nødder lige her
Og så til desserten – de ekstra søde
Til særligt søde desserter som f.eks. isdesserter eller chokolademousse serveres søde vine – alt andet vil give indbyrdes strid. Vine som Bual Madeira, Cream Sherry, LBV, Vintage Port og Banyuls er gode muligheder. Du kan også vælge en vin med lidt syre i afslutningen. Dette kunne f.eks. være Muscat de Beaumes-de-Venise eller Late Harvest fra Chile.
Se vores udvalg af vine til ekstra søde desserter lige her
Og de svagt søde desserter
Svagt søde desserter som frugttærter eller ostekager, kræver som regel mindre søde vine. Riesling Auslese, Sauternes, Barsac, Loupiac, Muscat de Rivesaltes eller Vin Santo passer perfekt til ostekage, mens frugttærter bedst matcher med søde vine, der har en anelse syre i eftersmagen. Det kunne f.eks. være en italiensk Moscato d’Asti.
Se vores udvalg af vine til svagt søde desserter lige her