- SUPERDEALS
- Rødvin
- Hvidvin
- Rosévin
- Andre vintyper
- Bobler
- Rundt om bobler
- Mousserende
- Champagne
- Producenter
- Populære
- Spiritus
- Rundt om spiritus
- Spiritus hovedtyper
- Spiritus undertyper
- Populære
- Fine Wine & Spirits
- Rundt om En Primeur / Fine Wine
- Fine Wine leverandører
- Områder & underområder
- Spiritus hovedtyper
- Spiritusleverandører
- Glas & tilbehør
- Tilbud
- Producenter
- Inspiration
Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår
Priorat
Priorat er en af de vinregioner i Spanien, hvor der er sket allermest på kortest tid. Tidligere havde Prioratvinene ry for at være rå og meget alkoholrige, men siden 1990’erne har meget ændret sig, og nu hører de bedste af områdets vine også blandt spansk vin mest elegante og eftertragtede repræsentanter.
Hvad er Priorat?
Vinområdet Priorat er småt og nærmest ugæstfrit, når man bare ser på terrænet. Og så er det grobund for nogle af Spaniens bedste, mest kraftfulde vine. Det ligger i Catalonien, som bl.a. er kendt for sine intense rødvine. Priorat er størrelsen til trods et område med en lang historie, som pga. en svært tilgængelig placering bag bjergene har været forholdsvis ukendt herhjemme indtil for blot et par årtier siden. Sådan er det ikke længere i dag. Danskerne har taget Priorat til sig og opdaget, at man i regionen producerer nogle af de mest roste vine i Spanien. 12 mindre landsbyer og vækstzoner udgør hele regionen: Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Porrera, Poboleda, Scala Dei, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Masos de Falset , og Solanes del Molar.
Hvor ligger Priorat?
Priorat ligger lige inde i landet fra middelhavsbyen Tarragona og cirka to timers kørsel sydvest for storbyen Barcelona. Montsant-bjergkæden dominerer regionen, med vinmarker beliggende mellem cirka 100 meter over havets overflade i dalene Bellmunt del Priorat og el Molar op til 800 meters højde over havets overflade på skråningerne af La Morera de Montsant og Porrera. Mange vinmarker er placeret på såkaldte "costers", som er et catalansk for "stejl skråning". Det forstår man godt, når de typisk hælder mellem 15 og op til 60%. Af samme grund er terrassering almindelig i regionen, og vinmarker er ofte for stejle og smalle til maskinhøst. Skiferjorden på skråningerne er kendt som llicorella (det betyder "lakrids" på grund af dens mørke farve) og er hovedtræk ved områdets terroir og vinens succes.
De primære druetyper er Garnacha (Grenache) og Carignan, der kan give helt enestående resultater, når de høstes fra områdets gamle krogede vinstokke. Ud over dette dyrkes naturligvis også de næsten allestedsnærværende Cabernet Sauvignon og Syrah, der også giver ganske bemærkelsesværdige resultater, når de behandles på den rigtige måde.
Hvordan smager vine fra Priorat?
Priorat-vine er defineret af de lokale druer, der trives i regionens ellers ufrugtbare jord, hvilket giver en karakteristisk mineralitet til vinene. Mange af vinstokke er gamle og giver lavt udbytte, som til gengæld bidrager til vinens intensitet og slet og ret giver vine af højere kvalitet, der smager af mere. De fleste Priorat-vine er røde blends, tørre vine, som har en del alkohol og tanniner med stor fylde. Vinene er typisk lagret på nye franske egetræsfade i stedet for de brugte amerikanske fade, der foretrækkes i Rioja og Ribera del Duero. Du vil typisk kunne finde smagsnoter af brombær, chokolade og lakrids.
Selvom man støder på mange blends i regionen, er nogle vine varianter, såsom L'Ermita på 100% Garnacha, en af Spaniens helt store (og dyreste) vine. Den samme vingård, der producerer L'Ermita, Alvaro Palacios, laver også en velkendt blanding, Finca Dofi, med Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot. Disse vine smager bestemt anderledes, men de har begge den karakteristiske Priorat-smag, der findes i hele regionen.
Hvilke druer vokser i Priorat?
Priorat et et rødvinsområde. Røde druesorter tegner sig for 93% af vinstokkene i området. De fleste er spanske druesorter, der finder deres bedste udtryk i Priorats llicorella-jord.
Garnacha (Grenache)
Med 41% af produktionen er Garnacha Priorats mest populære og vigtigste drue. Den er fyldig og saftig tilføjer vinene fylde og tæthed. Den kan også bruges som enkeltsortsvin.
Cariñena (Carignan)
En anden spansk druesort er Cariñena, som er regionens næstmest populære med 23% af produktionen. Druerne tilføjer vinene dybde, intensitet og frugtsmag.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er til gengæld ærkefransk. Den er dog tilladt i Priorat-blandinger, hvor den kan tilføje struktur. Ved 10 procent af produktionen er den knyttet til Syrah.
Syrah
Endnu en fransk drue. Syrah bidrager med fylde til vinen og tilføjer præg af jordbund.
Merlot
Merlot er traditionelt en blandingsdrue i Bordeaux, men er også tilladt i Priorats røde blends, hvor den tilføjer en vis rundhed til vinene.
Garnacha Blanca (Grenache Blanc)
Hvidvine er ikke almindelige i Priorat, men de findes, og de fleste kommer fra denne tyndskallede version af Garnacha/Grenache Blanc, der giver fyldige hvidvine, der modner fint.
Macabeo
Macebeo er den næstmest plantede hvidvinsdrue i det nordlige Spanien efter Airén. Dens milde smag gør den til en nyttig blandingsdrue i rosévine og cava, som Catalonien er verdensberømt for. Og så passer den godt sammen med Garnacha Blanca.
Pedro Ximénez
Selvom de fleste af Priorats vine er tørre rødvine, produceres der også en lille mængde søde hedvine. Pedro Ximénez står for mindre end 0,5% af udbyttet og er naturligt sød og høj i alkohol.
Priorats lange historie
Vinregionen Priorat har en lang historie bag sig. Her ved man, at man har produceret vin i over 900 år. Det begyndte, da munke fra Provence etablerede deres kloster, Cartoixa d'Escaladei, i centrum af regionen. Vinfremstillingen voksede efterhånden som munkene øgede deres bedrifter, og landsbyboerne begyndte endda også at lave deres egen vin. I 1800-tallet blev det hele sat i bero, da den berygtede phylloxera-epidemi i midten af århundrede nærmest tog livet af europæiske vinproduktion. Herefter skulle der gå over 50 år, før regionen fik sine flotte vintraditioner genoplivet. I mange år var vinene rå, rustikke blends, som ikke vandt stor anerkendelse. Det skulle ændre sig. Det begyndte så småt i 1980'erne og i 1990'erne, og bl.a. Alvaro Palacios var én af de første til at bryde igennem med højkvalitetsvine på uafhængige vingårde. I år 2000 blev Priorat den anden region i Spanien til at modtage betegnelsen DOCa (Denominación de Origen Calificada), den højeste i landet. Den første til at modtage denne hæder var Rioja, i 1991. Fra 2018 var regionen hjemsted for i alt 109 vingårde og 535 vinproducenter.