Bestil inden d. 23. dec kl. 13 for levering inden nytår

Hvidvin til fisken

Når der er fisk på menuen, tænker mange straks, at der skal hvidvin til - og med god grund. Uanset om der er tale om mager eller fed fisk, vil hvidvin med afstemt syre være et godt match, da den ikke er så fyldig og overdøvende, som rødvin kan være. Hvidvinen giver plads til de ofte milde, delikate smage, der er i en ret med fisk, samtidig med, at den trækker på mange af de citrusnoter, der ofte indgår i fiskeretter.

Laks er ikke bare laks…
Det er ikke altid til at afgøre, hvilken hvidvin der er det bedste match ud fra fisken i sig selv. En grillet vs. røget laks giver forskellige smagsoplevelser, og dermed kan de også passe bedst sammen med forskellige hvidvine.

Tilbehør, tilbehør, tilbehør!
Mest afgørende for dit valg af hvidvin til fiskemenuen er tilbehøret. En fisk kan serveres på mange forskellige måder, og der er bestemt forskel på en ret med fed hollandaise og en ret med salat og vinaigrette dressing. Serverer du eksempelvis klassikeren tunmousse til forret, så er der tale om en ret med både fedme og syre, da tunmoussen ofte parres med citron. Derfor må den også gerne akkompagneres med en syrlig hvidvin samtidig med, at den har frugtige noter, der giver en frisk smagsoplevelse. Her kan især anbefales en Riesling eller Sauvignon Blanc.


Afhængigt af fisken og dens tilberedning samt tilbehør vil vi her pege i generelle retninger af gode match.

hvidvin, fisk, chardonnay, riesling, pinot gris, sauvignon blanc, sushi, pighvarrejer, tun, laks

Riesling til fisk

Riesling er en rigtig populær hvidvin, og den er særligt god til mange fiskeretter. Se vores forslag til hvilken Riesling, du skal tage ned fra hylden.

Røget laks
Til røget laks bør du vælge en tør, citruspræget Riesling. Sødme og røg spiller ikke godt sammen.

Sushi
Når du spiser sushi og ønsker hvidvin, skal du vælge en mere mineralsk vin med lettere syre og sødme, og det finder du i den tyske Riesling.

Tunmousse og rejer
Tunmousse og rejer går godt med en syrlig men frugtig Riesling.

Pighvar
Pighvar er en alsidig fisk, og her skal du være opmærksom på både tilberedning og tilbehør. Hvis du damper eller steger fisken, skal du finde en fransk Riesling, f.eks. Alsace.

Røget makrel
Til røget makrel skal du ligesom ved laks undgå sødme til den røgede smag. Vælg en Riesling med afbalanceret syre.

Stegte sild
Til stegte sild kan du bruge både tysk og fransk Riesling.

Marinerede sild og karrysalat
Er der marinerede karrysild på bordet, bør du vælge en tør men fyldig og syrerig tysk Riesling med lidt sødme, der komplimenterer karrysalaten.

Udvalgte Riesling-vine

Chardonnay til fisk

Chardonnay er også et populært valg til fisk, og det er ofte godt med en fadlagret udgave.

Varmrøget/grillet laks
Særligt varmrøget og grillet laks er godt med Chardonnay til.

Stegt torsk
Stegt torsk spiller godt sammen med oversøisk Chardonnay.

Pighvar
Pighvar egner sig også godt til Chardonnay, hvis ikke det skal være en fyldig Bourgogne.

Røget makrel
Chardonnay går også godt i spænd med røget makrel.

Smørstegt rødspætte
Serverer du smørstegt rødspætte kan vi også anbefale Chardonnay.

hvidvin, fisk, chardonnay, riesling, pinot gris, sauvignon blanc, sushi, pighvarrejer, tun, laks

Udvalgte vine på druen Chardonnay

Sauvignon Blanc til fisk

Sauvignon Blanc er en interessant vin, da den ikke indeholder meget smag i sig selv. Det er en sprød, frisk vin, der går godt til den kogte torsk, men den kan også drikkes til tunmousse og rejer. Røget makrel kan også bruge Sauvignon Blanc, men valget af Sauvignon Blanc afhænger ofte af det tilbehør, der serveres til fiskeretten.

Pinot Gris til fisk

Hvis du er glad for Pinot Gris, kan den også drikkes til fisk, her er det særligt de floralske noter og dens saft, der går godt til røget sild og smørstegt rødspætte.

Populære vine på druen Sauvignon Blanc

Hvidvin til fisken

Laks
Røget/gravad: sødmefuld hvidvin, f.eks. Riesling.
Varmrøget/grillet: fyldig vin, f.eks. oversøisk Chardonnay.

Sushi
Mineralsk hvidvin med let syre/sødme, f.eks. tysk/østrigsk Riesling.

Torsk
Stegt: Oversøisk Chardonnay.

Kogt: Sauvignon Blanc.

Tun/rejer
Tunousse og rejer: syrlig hvidvin med frugtige noter, f.eks. en Riesling eller Sauvignon Blanc.
Lynstegt/carpaccio/sushi: mineralsk hvidvin med let syre/sødme, f.eks. tysk/østrigsk Riesling.

Stegt/grillet: Oversøisk Chardonnay.

Pighvar

Hvid bourgogne, fyldig, fedme, fransk chablis på chardonnay-druen, fransk riesling.

Makrel - fed fisk
Fyldig, urtet, cotes de provence, vermentino, sydlige Rhone.
Røget: syre, sødme, oversøisk sauvignon blanc, chardonnay, riesling.

Sild
Stegt: fyldig vin, lidt søde, høj alkoholprocent. Fransk/tysk riesling.
Røget: sødme, pinot gris, saftighed, tysk/fransk.
Marinerede sild med karrysalat: tør, fyldig, syrerig vin men lidt sødme, tysk riesling.


Rødspætte
Smørstegt: Oversøisk fadlagret Chardonnay. Sauvignon blanc, pinot gris.  


Hellefisk
Bagt/dampet: God syre, f.eks. tør Riesling og Sauvignon Blanc.


hvidvin, fisk, chardonnay, riesling, pinot gris, sauvignon blanc, sushi, pighvarrejer, tun, laks

Tilmelding til Sélection Vinklub

Bliv gratis medlem af vores vinklub og få 5% på langt størstedelen af vores produkter, både når du handler online og i butik - klik herunder.

Læs om vores kundeklub
Logo
H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C, [email protected]